FC Utrecht slaat in blessuretijd toe tegen Go Ahead Eagles: 'Gestolen vond ik het niet' (2024)

Rick van Manen

14 april, 16:34 8 minuten leestijd

Utrecht - FC Utrecht heeft op spectaculaire wijze gewonnen van directe concurrent Go Ahead Eagles, in de strijd om plaats 7 in de eredivisie. In de Galgenwaard leek de ontmoeting uit te draaien op een gelijkspel. Can Bozdogan kopte in de 93e minuut de 2-1 binnen, wat niet helemaal verdiend was, want de Deventenaren waren grote delen van de wedstrijd beter.

Luister terug: De hoogtepunten van FC Utrecht - Go Ahead Eagles

"Gestolen vond ik het niet", reageerde trainer Ron Jans na afloop. "Maar Go Ahead was wel beter. Of er in scoringskansen veel verschil zat? Dat denk ik niet."

Ron Jans: 'Ik vond het niet gestolen'

Al in de openingsfase nam FC Utrecht een voorschot op de overwinnen. Lammers rondde fraai af met een schot in de kruising. Daarmee scoorde de spits van FC Utrecht voor de zesde wedstrijd op rij.

Daarna liet FC Utrecht de bezoekers langzaam in de wedstrijd komen. Dat resulteerde in de 42e minuut in de gelijkmaker van Nauber. Hij tikte bij de tweede paal binnen uit de eerste hoekschop van Go Ahead Eagles.

In de tweede helft stonden twee gelijkwaardige ploegen op het veld. De bezoekers kregen iets meer kansen, maar Lidberg had zich tot held kunnen verheffen door oog in oog met doelman De Lange binnen te schieten. De Zweedse speler van FC Utrecht kwam niet verder dan een slap rollertje.

Bozdogan wordt de held

In de blessuretijd kopte Bozdogan alsnog de winnende binnen. De middenvelder was in de rust voor Iqbal in de ploeg gekomen om grip te krijgen op Go Ahead Eagles. "Hij stuurde hem echt naar de lange hoek. Technisch perfect gekopt", vond Jans. "Waarschijnlijk was het mijn eerste en laatste kopgoal zei hij na de wedstrijd tegen me. Ik hoop dat hij het mis heeft", lachte winnende trainer.

Can Bozdogan: 'Natuurlijk willen we vijfde worden'

Terecht was de zege van FC Utrecht niet helemaal, maar daar hadden de supporters in de Galgenwaard die een feestje vierden geen boodschap aan.

FC Utrecht ruikt aan plaats 5

"Natuurlijk wil ik vijfde worden en dat is ook het doel van de ploeg", reageerde Bozdogan op al het opportunisme, "maar laten we kalm blijven. We hebben nu een week vrij. We kunnen ons rustig voorbereiden op RKC. Hopelijk speel ik dan." De vijfde plek kan zomaar recht geven op directe plaatsing voor Europees voetbal.

Jens Toornstra: 'Het was een open wedstrijd'

FC Utrecht klimt naar plaats 7 in de eredivisie met evenveel punten als Ajax, dat nog in actie moet komen. Nummer 5 NEC, dat vanavond tegen PEC Zwolle speelt, heeft slechts 1 punt meer. Go Ahead Eagles staat nu 3 punten achter FC Utrecht op plaats 8.

FC UTRECHT - GO AHEAD EAGLES 2-1

4' Sam Lammers (1-0)
42' Gerrit Nauber (1-1)
93' Can Bozdogan (2-1)

(Scheidsrechter: Van der Eijk)

Liveblog

95' FC Utrecht wint en stijgt op de ranglijst.

94' Als FC Utrecht wint is het een gestolen overwinning, maar niemand in Utrecht die daar om maalt.

Luister terug: FC Utrecht komt op 2-1

93' GOAL!!! Bozdogan maakt hem! De Duitser kopt koelbloedig binnen.

91' Blake ziet El Karouani vrij staan. Zijn schot in de korte hoek wordt gestopt. Dit had hem moeten zijn voor FC Utrecht.

90' De laatste minuut loopt. De wedstrijd koerst op een gelijkspel af. De blessuretijd is vijf minuten.

83' Blake voor Toornstra bij FC Utrecht.

79' Nu een schot van Willumsson. Barkas redt!

79' Bozdogan met een schot van buiten het strafschopgebied. De Duitser van FC Utrecht probeert de bal met gevoel in de kruising te leggen. Over!

75' Bijna komt Go Ahead op voorsprong. De hoekschop belandt op de slof van Adekanye. Zijn schot zeilt maar net over het doel van Barkas.

73' Het kan nog alle kanten op. Het is een open wedstrijd geworden.

70' Wissel FC Utrecht: Descotte maakt zijn rentree. Hij vervangt een moegestreden Lidberg.

58' Wissel FC Utrecht: Ter Avest en Boussaid voor Van der Maarel en Jensen.

55' Lidberg met een enorme kans. De bal ploft zo voor de voeten van de Zweed, maar hij produceert een terugspeelbal tegen zijn oude teamgenoten. FC Utrecht dicht bij de 2-1.

46' De tweede helft is begonnen.

46' Wissel FC Utrecht: Bozdogan vervangt Iqbal.

45'+2 Het is rust.

45'+1 Kuipers met een enorme kans. Bijna 2-1 voor Go Ahead.

44' Van der Maarel neemt de bal in een keer op zijn slof. De rebound belandt bij Fraulo. Maar de bal gaat naast.

Luister terug: Go Ahead Eagles maakt 1-1

42' GOAL!!! De hoekschop is van Edvardsen. Nauber staat vrij bij de tweede paal en scoort. Het is 1-1.

36' Foutje van Iqbal. Adekanye schiet net naast. De grootste kans van Go Ahead Eagles tot nu toe.

19' Weer Lammers met een hard schot na een korte combinatie. De Lange redt met moeite.

17' Lammers schiet van buiten de zestien. Geen moeilijke bal voor doelman De Lange.

15' FC Utrecht ligt al een paar minuten onder vuur. Go Ahead Eagles zet de thuisclub onder druk.

4' De aanvaller heeft nu 6 wedstrijden op rij gescoord. Hij evenaart Michel Beukers die ooit eerder 6 keer op rij scoorde voor FC Utrecht.

Luister terug: FC Utrecht komt op 1-0

4' GOAL!!! Sam Lammers wordt bediend door Jens Toornstra en het is 1-0.

2' Op het laatste moment nog een wijziging bij FC Utrecht. Mike van der Hoorn zou spelen, maar is ziek afgehaakt. Flamingo speelt op zijn plek en Iqbal maakt zijn opwachting op het middenveld.

1' We zijn begonnen!

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; v.d.Maarel, Flamingo , Viergever, El Karouani; Toornstra, Iqbal, Jensen; Fraulo, Lammers, Lidberg.

Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Nauber, Kramer, Kuipers; Willumsson, Linthorst, Llansana; Adekanye, Baeten, O.Edvardsen.

Warmlopen

- FC Utrecht ontving Go Ahead 26 keer eerder, boekte 16 zeges en leed vier nederlagen. Vorig seizoen won Go Ahead met 1-2. Willumsson maakte in de extra tijd het winnende doelpunt.

- FC Utrecht won drie van de laatste vier duels. Go Ahead is drie wedstrijden ongeslagen.

- Sam Lammers maakte in de laatste vijf wedstrijden een doelpunt. Daarmee evenaarde hij Dirk Kuyt en Ruud Boymans die dat beiden ook presteerden in Utrecht. Scoort Lammers vandaag weer dan komt hij gelijk met Michel Beukers.

FC Utrecht kijkt nog niet naar vijfde plaats

Waarom zou dat niet kunnen? Het verschil met nummer 5 NEC is slechts 4 punten, op Ajax is de achterstand 3 punten. Zondag is Go Ahead Eagles in de Galgenwaard de tegenstander. Bij w

inst op de nummer 7 van de ranglijst neemt FC Utrecht die plek over van de club uit Deventer, die dan naar plek 8 zakt.

"Ik verwonder mij daarover", zegt trainer Ron Jans. "We staan nu achtste, en mensen denken dat we we vijfde kunnen worden. Dat kan, maar we moeten eerst maar eens zien dat we van acht naar zeven komen, en daar hebben we zondag een opdracht voor." Ook Jens Toornstra denkt niet zover vooruit. "Maar het zou wel lekker zijn, dan zijn we een weekje eerder klaar."

Ron Jans blikt vooruit op de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles

Middenvelder Toornstra speelt de laatste weken voornamelijk als rechtsbuiten, omdat Taylor Booth en Marouan Azarkan geblesseerd zijn. "Ik weet dat ik het kan", zegt de routinier. "Het is niet de positie die ik zelf voor ogen had, maar de laatste tijd gaat het goed. Dus ik ben tevreden." Toornstra kan in de praktijk ook regelmatig switchen met Victor Jensen zodat hij wel 'op 10' komt te spelen. "We kunnen allebei op beide posities spelen en soms loopt het in het veld zo."

Bijkomend voordeel voor Toornstra is dat hij het op de rechtsbuiten-positie langer volhoudt. Als '10' moest hij zich vaak na 60, 70 minuten laten vervangen. "Dat is wel waar. Je maakt aan de buitenkant toch minder hoogintensieve meters", erkent Toornstra.

Ook Toornstra lijkt te blijven

Deze week werd bekend dat het aflopende contract met Mike van der Hoorn, een andere routinier in de selectie, is opengebroken en verlengd. "Het is een ervaren sterkhouder en dat hij blijft, daar ben ik heel blij mee", zegt Ron Jans. "Meestal als spelers nog gewild zijn en uit hun contract lopen ben je bijna kansloos. Het is knap van de club dat het ze toch gelukt is."

Behalve Van der Hoorn lijkt ook Jens Toornstra te mogen rekenen op een langer verblijf bij FC Utrecht. Ook zijn contract loopt deze zomer af. "Er is niks over te zeggen, maar de intentie is er in ieder geval om nog een jaar door te gaan. Maar ik heb een optie dat mijn contract verlengd wordt als ik een bepaald aantal wedstrijden heb gespeeld. Die grens heb ik bereikt, dus in principe is de optie gelicht. De handtekeningen zijn alleen nog niet gezet."

Jens Toornstra, ook hij blijft bij FC utrecht

Blij met Didden

Daarnaast legde FC Utrecht deze week Matisse Didden vast. De 22-jarige centrale verdediger komt over van Roda JC, de nummer 2 van de eerste divisie. "Hij is 22 jaar, het is een geweldige persoonlijkheid met een geweldige mentaliteit. Hij presteert dit jaar voor het eerst op een hoger niveau, doet mee om promotie naar de eredivisie en is tweede aanvoerder. Ik ben heel blij met die jongen."

Maar Didden heeft één nadeel. Hij pakt veel gele kaarten. Dit seizoen staat hij al op negen. "Je moet zorgen dat je per jaar één keer geschorst bent", neemt Jans het op voor de nieuwe aanwinst. "Want je moet doordekken en in sommige situatie moet dan maar een gele kaart accepteren. Maar hij moet zich ook ontwikkelen en minder gele kaarten gaan halen."

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.